kokos

Owoc z palmy kokosowej nadal pozostaje w dużej mierze egzotycznym dodatkiem do dań. Ta sytuacja ostatnio nieco zaczyna się jednak zmieniać. W mediach coraz więcej mówi się o wyjątkowych właściwościach kokosów, a na półkach sklepowych pojawiają się nowe produkty z tym owocem. Sprawdź, jakie kokosowe artykuły spożywcze warto mieć w swojej kuchni.

Mleko kokosowe

Napój o specyficznym smaku pochodzi z samego wnętrza miąższu kokosów. Jedni nie przepadają za jego smakiem, inni uważają go za eliksir bogów. Z całą pewnością ekologiczne mleko kokosowe, które jest dostępne na stronie https://marketbio.pl/mleczko-kokosowe-uht-1l-12-realthai-85-ekst-kokos.html, może z powodzeniem zastąpić mleko krowie. Jest to idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób uczulonych na laktozę i kazeinę.

Co więcej, taki produkt może być nawet znacznie zdrowszy niż mleko zwierzęce. Przede wszystkim zawiera jedynie tłuszcze roślinne. Ponadto, mleko kokosowe jest bogate w składniki mineralne i witaminy – ma w składzie całkiem sporo manganu, miedzi, fosforu, magnezu i żelaza, a także niewielkie ilości witaminy C i witamin z grupy B. Gęsta wersja świetnie nadaje się do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej.

Woda kokosowa

Ten produkt nie cieszy się tak dużą popularnością jak dostępne pod adresem https://marketbio.pl/mleko-kokosowe-ekstrakt-naturalne-17-18-1-l-kier.html mleko kokosowe, jednak zyskał już spore grono fanów. Woda kokosowa jest pozyskiwana z młodych, jeszcze niedojrzałych owoców i może być bardzo orzeźwiającym napojem izotonicznym. Po napój sięga wiele gwiazd z Rihanną, Demi Moore i Madonną na czele.

Woda z kokosa ma tak niesamowite właściwości odżywcze za sprawą swojego cennego składu. W każdej szklance napoju czeka niezła dawka wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B i witaminy C. Co więcej, w wodzie kokosowej nie brakuje elektrolitów, których ilość jest porównywalna do wyników ludzkiego osocza. Z tego powodu napój sprawdzi się przy osłabieniu, anemii, niedoborach potasu, czy też nawet nadmiernym stresie.

Olej kokosowy

Olej kokosowy robi zawrotną karierę zwłaszcza wśród włosomaniaczek i fanek naturalnych kosmetyków. Dostępny w sklepie Market Bio olej nierafinowany ze względu na to, że w procesie produkcji nie jest poddawany wysokim temperaturom, zachowuje cenne właściwości odżywcze. Wiele kobiet wykorzystuje go podczas zabiegów olejowania włosów, a także używa jako pasty do zębów lub kosmetyku do demakijażu.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany zdecydowanie warto włączyć również do swojej diety. Wersja oczyszczona świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia, natomiast nierafinowany, tłoczony na zimno olej można jeść nawet na surowo. Dieta z olejem kokosowym sprzyja odchudzaniu, poprawia odporność, obniża zły cholesterol i wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here