Spółdzielnia mleczarska – nowoczesne przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego

0
181

W dziejach rozwoju przemysłu na przełomie XIX i XX wieku spółdzielnie mleczarskie potocznie nazywane „mleczarniami” odegrały znaczącą rolę w zaspokajaniu potrzeb konsumentów na mleko i jego przetwory. W początkowym okresie rozwoju małych i okręgowych spółdzielni mleczarskich OSM zakłady przetwarzały mleko, uzdatniając je do picia i otrzymując z niego ograniczony asortyment produktów, np. mleko, masło i śmietana. Z czasem ich działalność obejmowała coraz większy asortyment produktów dostosowanych do potrzeb konsumentów w każdym wieku: dzieci, dorosłych, seniorów, kobiet i mężczyzn, osób o specjalnych preferencjach żywieniowych. Obecnie niektóre z zakładów mleczarskich, jak np. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw stały się kombinatami przetwórstwa mleka spełniającymi najwyższe wymogi i oczekiwania klientów https://www.krasnystaw.eu/.

Spółdzielnia Mleczarska – produkty oparte na najlepszych surowcach z regionu

Spółdzielnie mleczarskie przetwarzają mleko na różne przetwory dzięki szerokiej rzeszy dostawców, którzy każdego dnia przekazują do zakładu mleko. Na co dzień spółdzielnie mleczarskie odbierają mleko od tysięcy dostawców obejmujących wszystkiego powiaty województwa. Przykładowo znany i powszechnie szanowany zakład OSM Krasnystaw przetwarza rocznie ponad 160 mln litrów mleka. Spółdzielnia zatrudnia 600 pracowników, którzy każdego dnia pracują nad przetwórstwem mleka według najnowszej wiedzy i najnowocześniejszych technologii. Produkty mleczarskie powstałe na bazie najlepszego mleka z regionu wciąż smakują wybornie jak przed laty. Z drugiej strony, proces ich uzyskiwania jest o wiele bardziej precyzyjny, niż w przeszłości. Produkty nie psują się szybko, zachowują długi okres ważności.

Szeroki asortyment wyrobów mleczarskich

Współczesne „mleczarnie”, w tym OSM Krasnystaw, codziennie dostarczają swoim klientom szeroki asortyment produktów z mleka. Są wśród nich jogurty naturalne, owocowe, bez laktozy dostosowane do potrzeb konsumentów, który są uczelni na cukier mleczny, jogurty do picia, produkty z mleka kwaszonego, jak maślanki i kefiry, mleko kwaszone, sery twarogowe o różnej zawartości tłuszczu: chude, półtłuste, tłuste, sery twarde jak np. Ambasador, masło i śmietana. Wśród produktów mlecznych nie brakuje również deserów przygotowanych na bazie serów, twarogów i jogurtów.

Nowoczesne okręgowe mleczarnie mleczarskie, jak np. OSM Krasnystaw, codziennie dostarczają klientom produkty z mleka najwyższej jakości, smaczne i zdrowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here