Pizza – czy to zdrowy wybór?

0
60

Przez wiele lat popularności, pizza stała się raczej synonimem fast foodu niż zdrowego jedzenia. Okazuje się jednak, że takie wnioski wyciągnięto zbyt pochopnie, a włoski przysmak może nieść również korzyści dla zdrowia.

Pizza na śniadanie  

Dla wielu z nas płatki kukurydziane to jeden z pierwszych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Okazuje się jednak, że miska płatków z mlekiem na śniadanie wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele bardziej wartościowym posiłkiem okazuje się… pizza. Tak przynajmniej twierdzi amerykańska dietetyczka Chelsey Amer. Według niej kawałek pizzy jest o wiele bardziej pożywny i posiada więcej wartości odżywczych niż popularne płatki śniadaniowe. I chociaż wartość kaloryczna posiłków jest ta sama, to włoski przysmak zawiera większą dawkę białka i tłuszczy, mając przy tym mniejszą ilość cukru. Wygląda na to, że pizza na śniadanie to całkiem dobry pomysł.   

Pizza jest dobra na wszystko

Okazuje się, że pozytywny wpływ pizzy na zdrowie to nie jedynie wymysł dietetyków. Ta teoria znalazło potwierdzenie w badaniach przeprowadzonych przez włoskich uczonych. Wyniki swoich badań opublikowali w piśmie „International Journal of Cancer”. Jak twierdzą, jedzenie pizzy dwa razy w tygodniu zmniejsza zagrożenie zachorowania na raka przełyku aż o 59%, a w przypadku raka gardła i jelita grubego kolejno o 34 i 25%.   

Skąd takie efekty? Okazuje się, że wszystkiemu winne są pomidory. Zawierają one składnik zwany likopenem, który ma przeciwnowotworowe właściwości. Podobno najlepiej wchłania się do organizmu w momencie, gdy warzywo jest przetworzone i podgrzane z dodatkiem oliwy tak jak w sosie pomidorowym. Dodatkowe właściwości posiada również oregano, które ma przyczyniać się do obumierania komórek rakowych.

Świeża pizza – samo zdrowie

Nie tylko pomidory są źródłem zdrowych składników odżywczych. Ciężko wyobrazić sobie pizzę bez warstwy sera. On także zawiera wapń oraz witaminy z grupy B. Jeżeli do okrągłego placka dodajemy cebulę, wzbogacamy nasz organizm o witaminę C, błonnik oraz chrom. Najlepsza pizza to świeża pizza, unikajmy więc mrożonek, a potrawę zamawiajmy w restauracji lub przyrządzajmy samodzielnie w domowych warunkach. Gdy pieczemy pizzę, starajmy się wykorzystywać mąkę razową zamiast pszennej. Poza domem nie zawsze mamy wpływ na to, z czego powstaje ciasto, chociaż istnieją restauracje, które dają możliwość wyboru, np. Dominium pizzeria w Sosnowcu.     

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here